کد خبر:5670
پ

هزینه بالا و درآمد کم، چالش فعالیت مراکز سلامت روان محلی است

اسدالله حیدری، مدیرکل بهزیستی استان البرز در گفت و گو با پایگاه خبری تحلیلی جهان البرز با بیان اینکه دهم اکتبر از طرف فدراسیون جهانی بهداشت روان (WFMH) به عنوان روز جهـانی بهداشت روان نامگذاری شده است، گفت: در ایران ۱۸ لغایت ۲۴ مهرماه به نام هفته بهداشت روان و در سال ۹۹ با شعار […]

اسدالله حیدری، مدیرکل بهزیستی استان البرز در گفت و گو با پایگاه خبری تحلیلی جهان البرز با بیان اینکه دهم اکتبر از طرف فدراسیون جهانی بهداشت روان (WFMH) به عنوان روز جهـانی بهداشت روان نامگذاری شده است، گفت: در ایران ۱۸ لغایت ۲۴ مهرماه به نام هفته بهداشت روان و در سال ۹۹ با شعار «سلامت روان برای همه: سرمایه گذاری بیشتر-دسترسی بیشتر، برای همه، همه جا» نام گذاری شده است.

وی عمده ترین هدف این هفته را ارتقا و افزایش آگاهی و تغییر و اصلاح نگرش مردم نسبت به مسائل بهداشت روان عنوان کرد و افزود: مراکز سلامت روان محلی، مراکز غیردولتی هستند که با مجوز سازمان بهزیستی در زمینه‌هایی که به سلامت روانی و اجتماعی افراد مربوط می‌شود، خدمات نیمه تخصصی ارائه می‌کنند.

حیدری مطرح کرد: مراکز سلامت روان محلی این امکان را فراهم می‌کنند تا با حضور مستقیم و مستمر خانواده‌ها یک تیم مشارکتی تشکیل و با کمک آن‌ها مسائل قابل حل توسط خانواده ها بررسی شود؛ به عبارتی از این طریق آسیب‌ها و معضلات اجتماعی هر محله با مداخله و مشارکت مردم همان محله حل و فصل می‌شود.

مدیرکل بهزیستی استان البرز اذعان کرد: نقش مراکز سلامت روان محلی به عبارتی تقویت مشارکت‌های محلی و استفاده از ظرفیت‌های موجود در تامین سلامت جامعه است و افراد فعال در این مراکز آموزش‌هایی را با عنوان تسهیل گری دریافت می‌کنند.

وی افزود: آموزش های تسهیلگری مواردی از جمله چگونگی انجام اقدامات اجتماع محور، آشنایی با ساز و کار مشارکت های مردمی در رابطه با استفاده از امکانات دولتی و خصوصی و توانمندی سازی اجتماعات محلی را در بر می گیرد؛ در واقع هدف از ارائه این آموزش ها جذب مردم به مشارکت های اجتماع محور و توانمندسازی آن ها در حل مسائل زندگی است.

به گفته حیدری، یکی از چالش های فعالیت های این مراکز هزینه بالا و درآمد کم برای ارائه خدمات در محلات است و علاوه بر هزینه بر بودن مراکز سلامت روان محلی، دلیل دیگری که موجب می شود بخش خصوصی علاقه چندانی به سرمایه گذاری در این بخش نداشته باشد فعالیت‌های مشابه و همزمانی است که سازمان شهرداری کرج، در مجموعه سراهای محله و خانه های بهداشت روان دنبال می کند.

مدیرکل بهزیستی استان البرز ادامه داد: همچنین ارائه فعالیت های مشابه درون سازمانی نظیر پایگاه های سلامت اجتماعی که فعالیت های مشابهی دارند ولیکن قوانین حاکم بر مراکز سلامت روان محلی همچون استاندارهای مکانی و نحوه تاسیس بر آن ها حاکم نیست از دلایل تعطیلی مراکز و بی رغبتی نسبت به فعالیت در این حوزه شده است.

وی گفت: طی دو سال اخیر تنها یک مرکز در استان البرز به فعالیت خود ادامه داده است و دو مرکز به دلیل درآمد پایین و تعارض منافع در شهرستان های طالقان و نظرآباد که بیشترین نیاز به چنین خدماتی را داشته اند به تعطیلی کشیده شده اند. در سال گذشته یک پروانه مسئول فنی و یک پروانه فعالیت توسط کمیسیون ماده ۲۶ جهت تاسیس و فعالیت مرکز سلامت روان محلی در کرج و ساوجبلاغ صادر شده است.

حیدری مطرح کرد: اداره کل بهزیستی تلاش می کند با ارایه مجوز سلامت روان محلی به خانه های بهداشت روان و سراهای محله شهرداری و همچنین استقرار دارندگان پروانه فعالیت مراکز سلامت روان محلی خانه های بهداشت روان علاوه بر ارتقای سطح فعالیت و ایجاد زمینه افزایش درآمد و کاهش هزینه های مراکز در گسترش تعداد مراکز سلامت روان محلی و گسترش ارائه خدمات به شهروندان در مناطق کمتر توسعه یافته اقدام کند.

مدیرکل بهزیستی استان البرز اضافه کرد: پیرو تجربه موفق سازمان بهزیستی کشور در راستای فعالیت مراکز سلامت روان محلی شهرداری در خانه های بهداشت روان و سراهای محله رایزنی هایی از سال گذشته با شهرداری کرج صورت گرفته است و در حال حاضر اداره کل بهزیستی استان البرز پس از برگزاری جلسات متعدد شرایط عقد تفاهم نامه با شهرداری کرج در این خصوص را فراهم کرده است.

وی اذعان کرد: مراکز سلامت روان محلی نیز همچون سایر مراکز به دلیل شیوع کرونا دستخوش رکود در فعالیت خود شده اند .با این وجود دو مرکز سلامت روان محلی فعال در شهرستان های کرج و ساوجبلاغ با برگزاری کلاس های آنلاین ویژه گروه هدف شامل کلاس های کاهش اضطراب، آموزش آنلاین مشاغل خانگی در قرنطینه، آموزش فرزند پروری و … فعال بوده اند.

حیدری مطرح کرد: همچنین تعامل با موسسات و پایگاه های سلامت اجتماعی در راستای توزیع اقلام بهداشتی، ماسک، ضد عفونی کننده و بسته های حمایتی کالا از دیگر فعالیت های مراکز سلامت روان محلی در این ایام بوده است. در استان البرز ۱۸ مرکز نگهداری بیماران اعصاب و روان تحت نظارت بهزیستی  وجود دارد که شامل  ۱۲ مرکز آقایان و ۸ مرکز بانوان است.

مدیرکل بهزیستی استان البرز ادامه داد: در این مراکز خدمات پزشکی، نگهداری، آموزشی و توانبخشی ارائه می شود و تعداد یارانه بگیران از سوی بهزیستی در این مراکز تعداد یک هزار و ۱۲۰ نفر است که اداره کل بهزیستی البرز به ازای هر نفر در مراکز درجه یک مبلغ ۱میلیون و ۱۱۰ هزار تومان (برای فاقدین سرپرست) و مبلغ ۹۲۴ هزارتومان (یارانه بگیران عادی) پرداخت می کند.

وی آموزش آنلاین مهارت های ارتباطی همسران ویژه روانشناسان و مشاورین مراکز و دفاتر مشاوره دولتی و غیردولتی و موسسات تحت نظارت بهزیستی البرز، برگزاری مانور هفته سلامت در پایگاه های سلامت اجتماعی و ارائه مشاوره تلفنی آنلاین و خدمات مشاوره حضوری رایگان در مراکز مشاوره دولتی و مراکز غیردولتی داوطلب را از جمله برنامه های قابل اجراب بهزیستی البرز در هفته سلامت روان برشمرد.

حیدری افزود: چاپ و توزیع بروشور، تراکت و بنر هفته سلامت روان و توزیع کتابچه های مهارت های زندگی، فرزندپروری و بحران کودکان به منظور اطلاع رسانی و آگاه سازی جامعه، برگزاری جشنواره عکاسی با موبایل با موضوع راه های ارتقای سلامت روان و آموزش ارتقای سلامت روان در زمان شیوع ویروس کرونا با رعایت پروتکل های بهداشتی نیز از دیگر برنامه های قابل اجرا هستند.

انتهای پیام/

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

اخبار فوری