کد خبر:5416
پ

نقش مهم مداحان در تحقق منویات مقام معظم رهبری در خصوص جنگ نرم

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی جهان البرز، صغری معدندار یکی از مداحان خانم البرزی است که از سن پنج سالگی با حضور در مکتب خانه فراگیری درس قرآن را آغاز کرد و با حضور در مجالس زنانه به روضه خوانی و مداحی علاقه مند شد و چون صدای خوبی نیز داشت کم کم انگیزه ورود […]

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی جهان البرز، صغری معدندار یکی از مداحان خانم البرزی است که از سن پنج سالگی با حضور در مکتب خانه فراگیری درس قرآن را آغاز کرد و با حضور در مجالس زنانه به روضه خوانی و مداحی علاقه مند شد و چون صدای خوبی نیز داشت کم کم انگیزه ورود به حرفه مداحی را پیدا کرد.

این مداح خانم معتقد است زمانی که دشمن دین ما را نشانه گرفته است، مداحان باید مراقب باشند و در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در رابطه با جنگ نرم تلاش کنند. خبرنگار پایگاه خبری جهان البرز گفت و گویی را با این مداح خانم ترتیب داده است که در ادامه می خوانید:

خودتان را معرفی کنید.

صغری معدندار هستم، مسئول حلقه صالحین، عضو مجمع مشورتی بانوان ساوجبلاغ، مسئول کانون مداحان خواهران ساوجبلاغ، مسئول آموزشگاه ام ابیها در این شهرستان و مربی قرآن و تجوید. فرماندهی پایگاه فخر ایران و جانشینی فرمانده پایگاه صاحب الزمان (عج) هشتگرد را نیز در سابقه کاری خود دارم.

از چه زمانی، چگونه و با چه انگیزه ای کار مداحی را آغاز کردید؟

پدرم مؤذن پیرغلام امام حسین (ع) است و صدای بسیار زیبایی دارد و ما نیز صدا را از وی به ارث برده ایم. از پنج سالگی در کنار خانم های سن بالا در مکتب خانه حضور پیدا می کردم و درس قرآن را فرا می گرفتم و از کلاس سوم ابتدایی نیز به صورت مداوم در مسابقات قرآن و سرود شرکت می کردم.

از حدودا ۱۲ سالگی با حضور در مجالس روضه زنانه، به روضه ها علاقه نشان می دادم و به آن ها گوش می کردم؛ خیلی دوست داشتم من هم روزی مانند آن خانم ها مداح شوم و آن ها نیز همیشه مرا تشویق می کردند و می گفتند صدای خوبی داری و باید یک مداح خوب شوی.

روزی در مجلس یکی از روضه خوان های سنتی حضور پیدا کردم؛ وی حین روضه خوانی می گفت: «زینب ناتوان، الوداع الوداع» و جمعیت هم گریه می کردند و سینه می زدند. این جمله برای من بسیار دردناک بود و در عالم کودکی به خود می گفتم حضرت زینب که ناتوان نبود، چرا می گویند زینب ناتوان؟ مگر نمی گویند اگر زینب نبود، کربلا، اسلام و عاشورا نبود؟ یا در تعزیه ها می شنیدم که حضرت علی اکبر (ع) را ۱۸ ساله خطاب می کردند.

به همین دلیل انگیزه پیدا کردم که روزی مداح و روضه خوان شوم و به خانم ها بگویم که زینب ناتوان نبود و به جای این کلمه می توانیم از کلمه قهرمان برای وی استفاده کنیم و یا اینکه حضرت علی اکبر (ع) ۱۸ ساله نبود. مشوق اصلی من در این مسیر مادرشوهرم بود؛ وی علاقه بسیاری به من داشت و اولین بار مراسم روضه حضرت ابوالفضل (ع) را برگزار کرد و از من خواست در آن مجلس روضه خوانی و مداحی کنم.

در کنار کار مداحی به شغل دیگری هم مشغول هستید؟

در کنار کار مداحی به تدریس قرآن و تجوید نیز مشغول هستم و در سپاه، کمیته امداد امام خمینی (ره) و ستاد بازسازی عتبات عالیات نیز فعالیت دارم اما نخستین شغل من خانه داری است.

چقدر در زمینه مداحی و بهبود کارتان مطالعه دارید؟

کتاب های مقتل مطالعه کرده و تلاش می کنم پای صحبت بزرگان بنشینم و در جلساتشان شرکت کنم.

مداحی چه تاثیری در زندگی شما داشته است؟

روضه ها و مداحی ها تاثیرات معنوی بسیار زیبایی در زندگی من داشته است و از زمانی که وارد عرصه روضه خوانی شدم خداوند عزتی به من داد که زندگی ام متحول شد که سلامتی، آبرو و عزتی که در این مسیر جمع آوری کرده ام را مدیون خداوند و ائمه اطهار هستم.

چه موانع و مشکلاتی در این مسیر بر سر راهتان بود؟

معمولا هر کس در رشته و حرفه خود با مشکلاتی مواجه می شود و من هم از این امر مستثنی نبودم اما از زمانی که کار مداحی را آغاز کردم روی پای خود ایستادم و به هیچ کس متکی نشدم. پس از مدتی از سوی کانون مداحان دعوت به کار شدم.

هدف من نه پول بود و نه اینکه بخواهم صدای خود را به دیگری نشان دهم یا صدا روی صدای کسی بلند کنم. خداوند و ائمه هم در این مسیر کمک بسیاری به من کردند که امیدوارم از این به بعد نیز مرا یاری کنند اما مشکلات و موانع همچنان وجود دارد.

یکی از مشکلاتی که چند سال است با آن مواجه هستم عدم داشتن مکان مناسب برای برگزاری کلاس هاست؛ هر سال نقل مکان می کنم و همیشه هم پرداخت اجاره بها بر عهده خودم بوده است و از شهریه کلاس ها که ماهانه ۲۰ هزار تومان است آن را پرداخت می کنم.

به نظر شما به چه کسی مداح واقعی می گویند؟

از بزرگی شنیده ام که مداحان آن طور که از آن ها غول ساخته اند و فکر می کنند مداح حتما باید صدای شش دنگی داشته باشد نیست، البته مداحی کار پیش پا افتاده ای هم نیست که افراد یک دفتر و آمپلی فایر در دست بگیرند و در مجالس مداحی کنند.

کار مداحی نیازمند عشق است؛ مداح باید از جان خود مایه بگذارد و از کار خود لذت ببرد و آن لذت را به دیگران نیز منتقل کند. همچنین یک مداح باید از نظر ظاهری و باطنی نیز به خودسازی کامل رسیده باشد زیرا وی انگشت نشانه جامعه است.

تعریف شما از رسالت مداحی چیست؟

رسالت مداح این است که با خواندن اشعار و مرثیه در مجالس جشن و سوگواری فضیلت ها و مظلومیت های ائمه را به گوش مردم برساند و شخصیت و سیره متعالی آنان را نیز به سایرین بشناساند، افکار جامعه را روشنگری و ایمان را در دل مردم تقویت کند و فرهنگ شهادت را در جامعه اشاعه دهد.

به نظر شما یک مداح خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

به خدا توکل داشته و صبور باشد، نماز اول وقت بخواند، صداقت داشته باشد و دروغ نگوید، در انجام فرایض دینی طهارت داشته باشد، همیشه با وضو باشد، ترک محرمات کند، با کسی رقابت نکند، صدا روی صدا بلند نکند، از انتقاد دلخور نشود، عدم اهدای هدیه او را دلسرد نکند، اخلاص، سخاوت و اعتماد به نفس داشته باشد، شأن ائمه، خود و مستمع را حفظ کند، خوش قول و وقت شناس باشد، مناسبت ها را بشناسد و روضه های مربوط به هر یک را بخواند تا مردم خسته نشوند.

آیا مداح می تواند در حوزه سیاست هم وارد شود؟

به نظر من مداح باید وارد حوزه سیاست شود زیرا اصل حرکت اباعبدالله الحسین (ع) نیز سیاسی بود؛ مداح باید اطلاعات سیاسی خود به قدری افزایش دهد که بتواند سیاست های امام حسین (ع) و سایر ائمه را از طریق روضه برای مردم بیان کند زیرا تاثیری که یک مداح می تواند بر مردم داشته باشد شاید یک مبلغ نداشته باشد؛ آشنایی با مسائل روز، وظیفه مهمی است که بر عهده مداح است.

برای یک مداح خوب شدن و خوب ماندن چه شرایطی لازم است؟

برخی افراد دوست دارند راه ۱۰۰ ساله را در یک شب طی کنند اما موفق نمی شوند زیرا برای یک مداح خوب شدن باید تلاش کرد، آموزش دید و یک استاد و الگوی خوب در نظر گرفت. در برخی مواقع تقلید بد نیست؛ زمانی که یک نفر وارد این حرفه می شود و مبتدی است، می تواند به مدت یک تا دو سال از یک مداح خوب تقلید کند تا به درجه ای برسد که بتواند سبک و ایده و طرح خاص خود را ارائه دهد.

یک مداح خوب باید تا حد ممکن اشعار خوب و بامحتوا جمع آوری کند؛ اشعاری که اگر مطلبی هم برای روضه نداشت بتواند با آن ها مجلس را پیش ببرد و بر دل مستمع اثر بگذارد. یک مداح همچنین باید صدای خود را ضبط کند و چندین بار آن را گوش کرده و اشکالات خود را برطرف کند، در جلسات مادحین بزرگ شرکت کند زیرا در این جلسات هزاران نکته آموزشی بیان می شود، متنی را که برای یک مجلس آماده کرده با یک ذاکر باتجربه در میان بگذارد و از او راهنمایی بگیرد، از هر فرصتی برای خواندن استفاده کند و همیشه حین مداحی وضو داشته باشد.

به نظر شما مداحان در مقابله با جنگ نرم چه نقشی دارند؟

زمانی که دشمن دین ما را نشانه گرفته است، مداحان باید مراقب باشند و در راستای تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در رابطه با جنگ نرم تلاش کنند؛ به فرمایش رهبر معظم انقلاب، اصلی ترین وظیفه جامعه مداحان فرهنگسازی و تعمیق معارف دینی در جامعه بوده و فرهنگسازی در زمینه سبک زندگی اسلامی نیز از مسئولیت های خطیر جامعه اثرگذار و تعیین کننده مداحان است که تحقق این امور توجه ویژه ای را می طلبد.

برخی مداحان با هدف گریاندن مردم در بیان واقعیت ها اغراق می کنند. نظر شما در این باره چیست؟

گریه کردن برای اهل بیت (ع) ثواب بسیاری دارد که در احادیث و روایات مختلفی به آن ها اشاره شده است اما این گریه کردن و گریاندن دو شرط دارد؛ یکی خلوص و دیگری صداقت در بیان و رفتار. در مواردی مشاهده شده که برخی روضه خوان ها برای گریاندن جمعیت به روضه های دروغ متوسل می شوند که این امر اصلا درست نیست و بنده آن را قبول ندارم؛ مداح و روضه خوان باید اشک را از مستمع بگیرد اما نه از هر طریقی. مداح باید روضه ها را از یک منبع موثق تهیه کند و به سمع و نظر مردم برساند.

به نظر شما آفات مداحی چیست؟

امروزه مداحی ها مملو از آفات است؛ برخی مداحان با اغراق و بزرگنمایی ائمه را هم شأن خداوند جلوه می دهند و مطالب دروغی میان مداحان زبان به زبان می چرخد که منبع مشخصی ندارد و صرفا یک مداح مطلبی را می خواند و سایر مداحان نیز به آن علاقه پیدا کرده و آن ها نیز آن را می خوانند.

برخی مداحان نیز از سبک های ترانه های خارج از کشور در اشعار خود الگوبرداری می کنند که این امر یکی از آسیب های مداحی محسوب می شود؛ همچنین از جملاتی مانند «انا کلب الحسین» و «انا کلب الرقیه» استفاده می کنند اما چون انسان اشرف مخلوقات است، خداوند و ائمه این جملات را دوست ندارند بنابراین یک مداح نباید از این جملات استفاده کند.

از طرفی نیز امروزه دف زدن در جامعه اشاعه پیدا کرده و دف هایی را در مجالس زنانه می آورند و مبالغ هنگفتی را از مردم جمع آوری می کنند و هیچ کس هم نمی تواند از این امر جلوگیری کند؛ ما نمی دانیم به چه سازمانی باید پناه ببریم و این موضوع را به چه کسی بگوییم. خداوند به داد دل ما برسد!

همچنین در مواردی مشاهده می شود که در مجالس چراغ سبز گناه را به مردم نشان می دهند؛ به طور مثال مداح در مجالس عروسی حرکات ناموزونی از خود نشان می دهد که این امر چراغ سبز گناه است. یکی دیگر از آسیب ها و آفات مداحی برهنگی عزاداران و تشویق آن ها به آسیب رساندن به بدنشان است که اصلا درست نیست.

زمانی که حین اجرای عزاداری وقت نماز می شود، مداح باید به قدری هوشیار باشد که از طریق روضه به مردم اعلام کند که اکنون وقت نماز است بنابراین همه چیز تعطیل می شود. برخی افراد نیز برای پیشکسوتان حاضر در مجالس احترام قائل نمی شوند و بازیچه سیاست های مرموز می شوند که این نیز یکی دیگر از آفات مداحی است.

آیا هرکسی با هر شرایطی می تواند مداح شود؟

هر کس می تواند بخواند اما یک مداح واقعی باید خلوص داشته و در رفتار و بیانش صداقت وجود داشته باشد که اگر افراد بتوانند ویژگی ها و خصوصیات یک مداح را در خود ایجاد کنند می توانند مداح شوند.

شیرین ترین خاطره ای که از کار مداحی دارید چیست؟

خاطره زیبایی از این چند سال فعالیت دارم که بسیار برایم شیرین و دلنشین است. روزی برای مداحی و روضه خوانی به یک مدرسه متوسطه دعوت شدم؛ خواندن برای دختران این سنی بسیار سخت است زیرا اعتقادات آن ها ضعیف شده و نمی توان با آن ها دوست شد و انس گرفت. پس از پایان روضه خوانی حین حرکت به سمت درب مدرسه بودم که سه دختر با حجاب ناخوشایند مقابل من ایستادند و گفتند: حاج خانم چقدر حجابتان قشنگ است و به شما می آید! من هم در جواب گفتم: من فکر می کنم به شما بیشتر بیاید، اگر نیاید من اسمم را عوض می کنم. سپس آدرس مجلس بعدازظهرمان را به آن ها دادم و گفتم: ما امروز اینجا روضه حضرت علی اصغر (ع) داریم، اگر دوست داشتید تشریف بیاورید.

بعدازظهر همان روز در مجلس در حال روضه خوانی بودم که آن سه دختر با همان وضعیتی که از مدرسه تعطیل شده بودند وارد شدند؛ با مشاهده سر و وضع آن ها دلم شکست اما لبخندی به آن ها زدم و اشاره کردم که از بین جمعیت رد شوند و کنار من بنشینند. ابتدا فقط به من نگاه می کردند اما پس از کمی خواندن، ناگهان هر سه با هم گریه کردند.

پس از اتمام مجلس، یکی از دختران گفت: ما در هیچ روضه ای شرکت و گریه نکرده بودیم اما این روضه شما خیلی قشنگ بود و ما را تحت تاثیر قرار داد. بعد از من پرسیدند که جایی کلاسی برگزار می کنم یا خیر. آدرس کلاسم را به آن ها دادم و از آن پس هر سه در کلاس ها حضور پیدا کردند و دو نفر از آن ها این کار را ادامه دادند.

پس از مدتی این دختران که حجاب خوبی نداشتند با شرکت در کلاس های آموزشی شاگرد مداح شدند و اکنون به این کار مشغول هستند و هرکجا که می روم آن ها زودتر از من با پوشش بسیار زیبا آن جا حضور دارند. این ماجرا شیرین ترین خاطره من از سال ها فعالیت در حرفه مداحی است.

یکی دیگر از خاطراتم این است که به تازگی وارد عرصه مداحی شده بودم و در سن ۱۵ سالگی در منطقه ای روضه خوانی داشتم که پیش از خواندن آیه الکرسی و اسماء اعظم اجازه آغاز مراسم سفره و قرائت دعای سفره و زیارت عاشورا و … را نداشتیم.

شروع به خواندن آیه الکرسی کردم و با گفتن «بسم الله الرحمن الرحیم» جمعیت شروع به گریه کردند. حین خواندن با جمله «الی آخر خوانده شود» مواجه شدم اما آن زمان در این کار حرفه ای نبودم و نمی دانستم باید چه کاری انجام دهم بنابراین این جمله را نیز به زبان آوردم و ناگهان متوجه شدم که نباید این جمله را می خواندم اما کسی از جمعیت متوجه نشد زیرا همه مشغول گریه بودند؛ من هم سریعا رد شدم و شروع به خواندن زیارت عاشورا کردم.

اگر صحبتی دارید که در سوالات بنده نبود بفرمایید.

به نظر من دشمنان از راه تهاجم فرهنگی و اشاعه فرهنگ فساد و فحشا در افکار و اذهان جوانان ریشه می کنند تا آن ها را از مسیر انقلاب و اسلام منحرف کنند که مداحان می توانند مشوقان خوبی برای جوانان باشند تا آن ها را به این عرصه وارد کنند زیرا یک جوان مؤمن می تواند تاثیر بسیاری بر دوستان و اطرافیان خود داشته باشد.

گفت و گو: مینا صدیقیان

انتهای پیام/

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید

اخبار فوری